Káros a késő esti étkezés? Hízni fogunk tőle, vagy jobb, ha lefekvés előtt eszünk valamit? Mindkét állítás alátámasztására találhatunk adatokat.

Sok embert érdekel, mikor kell abbahagyni az evést a nap folyamán, és hogy létezik-e valamilyen erre vonatkozó szabály. A válaszunk az, hogy igen is meg nem is. 

Miért együnk késő este?

Köztudott, hogy amennyiben többet eszünk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, az hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Így, ha a szokásos étkezések mellett késő este is falatozunk, könnyen meghízhatunk. Persze az sem jó, ha az ágyban fekve a gyomrunk korgását hallgatjuk, emellett sokan képtelenek elaludni éhesen. Ráadásul léteznek olyan ételek, amelyek támogatják a nyugodt alvást, a pisztácia például a melatonin természetes forrása. A triptofán az álmatlanság egyik ellenszere, amely vörös húsokban, baromfihúsban, csokoládéban, banánban, tejben, zabpehelyben és különféle olajos magvakban van jelen. A késő esti étkezés tehát nemcsak enyhítheti az éhségérzetet, hanem jobban aludhatunk tőle, és reggel frissen ébredhetünk. A fehérjével teli nassolnivalók segítik az izomzat újjáépítését alvás közben, tehát a késő esti étkezés hasznos lehet, ha korábban a nap folyamán edzettünk. Válasszunk magas fehérjetartalmú ételeket, például sajtot, diót vagy csicseriborsót. 

Egyes élelmiszerek a szerotonin, egy olyan hormon emelkedett szintjét eredményezik, amely javítja a hangulatot és elősegíti a jó alvást. Ezek közé sorolhatók az alacsony zsírtartalmú sajtok és halak, a diófélék és a gyógynövényteák.

osi magnezium testapolo melatonin optimsm 200 ml

Ősi magnézium testápoló + Melatonin + OptiMSM - 200 ml

250 millió éves, tiszta Ősi Magnézium koncentrátumból készülő, lágy textúrájú testápoló OptiMSM-el és alvást...

5.490,00 Ft

Miért ne együnk késő este?

Noha sokan aggodalmaskodnak amiatt, hogy a túl kései étkezés elősegítheti a hízást, a kutatások nem támasztják alá egyértelműen ezt az állítást. Az egyik elmélet szerint a szervezet azon képessége, hogy a bevitt kalóriákat elégeti, a nap folyamán különböző: reggel intenzívebb, este kevésbé hatékony. A legújabb tanulmányok azt sugallják, hogy a napi étkezési időszak meghosszabbítása hozzájárulhat a krónikus betegségek és a metabolikus szindróma kialakulásához. A késői vacsora rossz alvást és rémálmokat eredményez, a feldolgozott, magas szénhidráttartalmú ételek pedig egészségtelen vércukorszint-emelkedést okozhatnak, különösen a cukorbetegeknél. Az édes rágcsálnivalók lefekvés előtti fogyasztása miatti vércukorszint-ugrások csökkenthetik a növekedési hormon szintjét, amely segít a gyermekek fejlődésében, valamint az olyan szövetek felépítésében és helyreállításában, mint az izmok és a csontok. 

A Mayo Klinika kutatásai szerint az emésztésünk akkor működik a legjobban, ha függőleges testhelyzetben vagyunk, és a gravitáció segíthet lefelé mozgatni az ételt az emésztőrendszerben. Ez az oka annak, hogy a késő esti étkezés utáni ágyba fekvés hatására a gyomorsav visszafolyhat a nyelőcsőbe, és savas refluxot okozhat, ami irritáló érzést kelthet, és akadályozhatja a jó éjszakai alvást.

A napi ritmusos működést biológiai órának, bioritmusnak, más néven cirkadián ritmusnak nevezik. Egy tanulmány úgy találta, hogy azok az egerek, akiket a cirkadián ritmusukhoz igazodva magas zsírtartalmú étellel tápláltak, jelentősen kisebb súllyal rendelkeztek, mint a cirkadián ritmuson kívül ugyanezekkel a kalóriadús étellel etetett társaik. Emberek esetében a kutatók úgy vélik, a cirkadián ritmushoz igazodva, az étkezés időtartama a nappali órákban legfeljebb 8-12 óra vagy annál kevesebb lehet. Általában arra kell törekedni, hogy a nap utolsó étkezése körülbelül három órával lefekvés előtt történjen, hogy támogassuk az egészséges emésztést és a jó alvást.

osi magnezium jo ejt melatoninos testapolo 100 ml

Ősi magnézium jó éjt melatoninos testápoló 100 ml

Tiszta Ősi Magnézium koncentrátummal készülő, lágy textúrájú testápoló alvást segítő, természetes melatoninna...

3.290,00 Ft

Tényleg éhesek vagyunk?

Lehet, hogy valójában nem. Aki késő este eszik, az talán egyszerűen csak unatkozik vagy stresszes. Előfordulhat, hogy a szervezetünk többletenergiát próbál felvenni, hogy a normálisnál hosszabb ideig tartson ébren bennünket. A legtöbb ember nem hajlandó a nap végén háromfogásos vacsorát főzni, így a nassolás általában chipseket, édességeket, gyorsételeket és más magas kalóriatartalmú élelmiszereket tartalmaz. Ha nem veszünk magunkhoz elegendő táplálékot a nap folyamán, az éjszakai túlevéshez vezethet, ami általában ellenőrizetlen. Amikor a tévé vagy a laptop előtt eszünk, elveszíthetjük a kontrollt. Ez a hatalmas adag kalória – alacsony tápértékkel társítva – olyan választás, amit érdemes kétszer is meggondolni. 

Hogyan akadályozzuk meg a késő esti étkezést?

Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mit ettünk napközben, és mennyit mozogtunk. A következő lépés az, hogy igyunk meg egy pohár vizet, mielőtt belenyúlnánk a chipseszacskóba, és várjunk öt percet, hogy megbizonyosodjunk róla, nem tévesztettük-e össze az éhséget a szomjúsággal. A lefekvés előtti túl közeli étkezés – a felesleges extra kalóriák mellett – emésztési zavarokat és alvásproblémákat okozhat. 

Amikor fogat mosunk, az olyan, mintha azt üzennénk a testünknek, hogy végeztünk az evéssel arra a napra. Emellett néhány étel – például a narancs – kevésbé ízlik fogmosás után. Ahelyett, hogy egy hosszú nap után feltépnénk a hűtőajtót, próbáljunk egészséges szokásokat kialakítani. A rendszeres étkezés, különösen a nagyon laktató, például magas rost- és fehérjetartalmú ételek csökkenthetik a késő esti étkezési utáni vágyat. Főzzünk egy csésze nyugtató kamillateát, és menjünk korán aludni. Ha sokáig ébren maradunk, több lehetőségünk nyílhat arra, hogy nyitogassuk éjszaka a hűtőszekrényt. Ezenkívül az elégtelen alvás megemelheti az éhséghormon szintjét, ami miatt többet eszünk. Törekedjünk 7-8 óra alvásra minden este.

Ha kedvünk támad nassolni, helyezzük a rágcsálnivalókat olyan helyre, ahol nem látjuk őket, vagy egyszerűen ne tartsunk otthon ilyesmit. 

Az alváshiány befolyásolhatja az étvágyat és az ételválasztást, növelve a túlevés és az egészségtelen ételek fogyasztásának valószínűségét, ezért zárjunk ki minden olyan tényezőt, ami meggátol minket a minőségi pihenésben.

Kerüljük az alkoholt és a koffeint: mindkettő zavarhatja a pihenést. Egy rövid, lassú vagy mérsékelt tempójú séta vagy könnyű nyújtás segíthet ellazulni, amitől könnyebben alszunk el.

osi magnezium joejt fuerdoso 1000g

Ősi magnézium Jóéjt fürdősó - 1000g

Az Ősi Magnézium Jóéjt Fürdősó száraz magnézium-klorid só és egyéb nyomelemek keveréke, melyet magnéziumos für...

3.990,00 Ft

Forrás: osimagnezium.hu

Források: 

https://selecthealth.org/blog/2021/03/pros-and-cons-of-late-night-eating

https://www.healthline.com/nutrition/what-time-should-you-stop-eating#recommendation

https://www.livestrong.com/article/320492-the-effects-of-eating-late-at-night/

https://www.sleepfoundation.org/physical-health/sleep-and-overeating