A természeti környezetre kedvező módon, jogszabályban rögzített körülmények között előállított élelmiszerek kaphatják meg a bio minősítést. A szigorú követelményeknek való megfelelést független szervezetek tanúsítják, a folyamatos ellenőrzések biztosítják a fogyasztó számára, hogy valóban ökológiai termesztésből/termelésből származó (köznapi néven bio) zöldséget, gyümölcsöt, fűszert, húst vagy belőlük készült terméket vásárol.

Biotermesztés szabályai az egész Európai Unióban egységesek, a szabályok betartását és a tanúsítványok kiállítását nemzeti szervezetek végzik minden tagállamban. Az egységes követelmények mögött nemzeti tanúsítószervezetek állnak.

Az EU Organic jelölését minden olyan előre csomagolt bio, ökológiai termelésből származó terméken feltüntethető, amelyet az Európai Unió területén állítanak elő, és megszerzni a szükséges tanúsítványt. A nemzeti jel mellett az EU Organic jelölés vizuálisan is megjelenítheti, hogy Európa szerte egységes elvárások, szabályok vonatkoznak mindenen bio termelőre.

10 éves az uniós ökocímke
Immár tíz éve létezik az uniós ökológiai logó! 2010 óta a biogazdálkodás egyre fontosabbá vált Európában, és egyre több bioélelmiszert fogyasztunk nap mint nap, legyen szó gyümölcsről, zöldségről, halról, tejtermékekről, gabonapehelyről vagy bármi másról.

2030-ra a „termelőtől a fogyasztóig” uniós stratégia révén az uniós agrárgazdaságok 25%-ában biogazdálkodás fog folyni.

Az ökológiai logó céljai
Az EU ökológiai logója koherens vizuális identitást biztosít az Európai Unióban előállított biotermékeknek. Megkönnyíti a fogyasztók számára az ökológiai termékek azonosítását, és segíti a mezőgazdasági termelőket ezen termékek Unió-szerte történő forgalmazásában.

Az ökológiai logó csak olyan termékeken használható, amelyeket engedéllyel rendelkező ellenőrző ügynökség vagy ellenőrző szervezet ökológiai termékként tanúsított. Ez azt jelenti, hogy megfeleltek az előállításuk, feldolgozásuk, szállításuk és tárolásuk módjára vonatkozó szigorú feltételeknek. A logó csak akkor használható a termékeken, ha azok legalább 95%-ban ökológiai összetevőket tartalmaznak, és emellett a fennmaradó 5 %-ra vonatkozóan további szigorú feltételeket is betartanak. Ugyanaz az összetevő nem lehet jelen a termékben ökológiai és nem ökológiai formában.

Az uniós ökológiai logó mellett fel kell tüntetni az ellenőrző szervezet kódszámát, valamint azt a helyet, ahol a terméket alkotó mezőgazdasági nyersanyagokat előállították.

The EU organic logo

Mikor kell használni az ökológiai logót?
A logó használata a legtöbb ökológiai termék esetében kötelező, és azt külön szabályok szerint kell feltüntetni. Ennek célja a fogyasztó megtévesztésének megelőzése, az ökológiai élelmiszerek iránti bizalom fenntartása, valamint a hatóságok ellenőrzési rendszereinek támogatása.

A logót a következőkön kell használni:

minden olyan előrecsomagolt uniós élelmiszeripari terméken, amelyet ökológiai termékként állítanak elő és értékesítenek az EU-ban.
Emellett a logót opcionálisan a következőkön is használhatják:

importált termékeken, amennyiben a termék megfelel az ökológiai termékek behozatalára vonatkozó uniós szabályoknak;
nem előrecsomagolt ökológiai termékeken;
harmadik országok piacán forgalomba hozott uniós ökológiai termékeken;
olyan tájékoztató kampányok részeként, amelyek célja tájékoztatni a nyilvánosságot az ökológiai rendszerekről (amennyiben a kampány nem megtévesztő vagy nem arra utal, hogy egy nem ökológiai termék megfelel az ökológiai termékekre vonatkozó követelményeknek).
A logó nem használható a következőkön:

95%-nál kevesebb ökológiai összetevőt tartalmazó termékek;
közétkeztetési tevékenységek, például éttermek vagy kórházak;
az ökológiai szabályok hatálya alá nem tartozó termékek, mint például a kozmetikumok vagy a vadászatból és halászatból származó termékek;
az „átállás” szakaszában lévő termékek (ahol csak a közelmúltban vezettek be ökológiai módszereket, és előfordulhat, hogy a talajban vagy a táplálékláncban még mindig vannak nem ökológiai anyagok).