A Cosmos Standardet az öt legnagyobb minősítő szervezet (BDIH, ECOCERT, SOIL ASSOCIATION, ICEA, COSMEBIO) hozta létre a natúrkozmetikumok certifikációjának egységesítése céljából.

Korábban a minősítő szervezet eltérő szabályokat alkalmaztak a szépségápolási készítmények ellenőrzésekor, emiatt egyfajta versenyhelyzet alakult ki az intézmények között.

A Cosmos Standard megalkotásával ennek kívántak véget vetni és tisztává, átláthatóbbá tenni a szabályozást.

A Cosmos Standard minősítést natúr és organikus/bio készítmények kaphatják meg.

A címkéken nem egységes Cosmos felirat szerepel, hanem annak a minősítő szervezetnek a pecsétje, amelyik a certifikálást végezte.

Mi jellemzi a Cosmos standardnek megfelelő készítményeket?

  • Organikus gazdálkodásból származó összetevőkkel készültek
  • Környezetkímélő natúr összetevőket tartalmaznak
  • A gyártásuk egészség- és környezetkímélő eljárással, a zöld kémia alapelveinek betartásával történik

A standard mind az alapanyagokra, mint az előállításra, mint a termékek marketingjére és ellenőrzésére kiterjed.

Az alapanyagok eredetének és feldolgozásánál öt kategóriát vesznek figyelembe annak megfelelően, hogy mely alapanyagok alkalmazhatóak és melyek tiltottak.

Víz – Minden esetben meg kell felelnie a higiéniai standardnak.
Ásványi összetevők – Eredeti ásványi anyagok vagy egyszerű kémiai folyamtokkal módosított ásványi összetevők alkalmazhatók.
Fizikailag előállított mezőgazdasági összetevők – Megengedett a növényi, állati és mikróbás összetevők használata. Tilos viszont a géntechnológiailag módosított növényi alkotóelemek és az állatok testéből nyert nyersanyagok alkalmazása.
Kémiailag előállított mezőgazdasági összetevők – Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint a fizikailag előállított összetevőkre, de ez esetben alkalmazni kell a zöld kémia alapszabályait.
Egyéb összetevők – A standard szigorúan szabályozza a megengedett tartósítószerek listáját.

A szabályozás továbbá az alábbiakra terjed ki:

A termék összetétele – Hány százalékban tartalmaz organikus összetevőket.
Tárolás, feldolgozás, csomagolás – Tisztasági és higiéniai szempontok figyelembe vétele a tárolás, a gyártás és a csomagolás során. Környezetkímélő csomagolás alkalmazása.
Környezeti hatások figyelembe vétele – A termék és a csomagolás, valamint a gyártási folyamatok mennyire környezetkímélőek és hogyan valósul meg a gyártási hulladék minimalizálása és újrahasznosítása.
Címkézés és kommunikáció – A címkézésének tisztának és egyértelműnek kell lennie. Minden fontos információt tartalmaznia kell és nem vezetheti félre a vásárlót.
Vizsgálatok, certifikáció és felülvizsgálat – A szabályozásnak minden egyes terméknek meg kell felelnie és ez minden évben felülvizsgálásra kerül.

COSMOS STANDARD – ORGANIC

A kozmetikumgyártó az organikus minősítés megszerzéséhez köteles tanúsítani a kozmetikumok alapanyagainak eredetét, a készítmények pontos receptúráját és a minősítő szervezet ellenőrzi a gyártási eljárást és az előállítás körülményeit.

A termékek min. 20%-ának ökológiai gazdálkodásból kell származnia, ez a magas ásványi anyag tartalmú és a lemosható készítmények esetében 10%.

A fizikailag feldolgozott növényi és állati eredetű természetes anyagok 95%-ának bioelőállításból kell érkezniük.