Az ashwagandha gyökér az ájurvéda gyógyászat fontos gyógynövénye, melyet mintegy 3000 éve alkalmaznak a stressz különféle káros hatása ellen. Az ashwagandha botanikai neve Withania somnifera, és a burgonyafélék családjába tartozik.

Egyes helyeken indiai ginzengként is ismerik, hatóanyagai között pedig egyebek mellett szaponinokat, szteroid-laktonokat (mint például withanolidokat és withaferineket) és alkaloidákat (mint például izopelletierint és anaferint) találhatunk.

Adaptogén növényként az ashwagandha segíti a stresszoldást, de jótékony hatása nem merül ki ennyiben: az adaptogének segítik összehangolni, kiegyensúlyozni a szervezet különböző funkcióit, többek között az endokrin és a reproduktív rendszert, az immunműködést és úgy általában az energiaháztartást.

Ebben a cikkben az ashwagandha gyökér 7 legfontosabb jótékony hatásáról olvashatsz.

Melyek az ashwagandha jótékony hatásai?

1. Az ashwagandha csökkenti a stresszt

Az ashwagandha egyik legismertebb jótékony tulajdonsága a kortizolszint csökkentése. A kortizol egyféle stresszhormon, amelyre kis mennyiségben szükségünk van az életben maradáshoz, azonban a nagyfokú stressz már extrém magas kortizolszinthez vezet. Ez káros hatással van a vércukorszint szabályozására, a vérzsír szintre, a testösszetételre, a hormonegyensúlyra, az emésztésre, az alvásra, az immunműködésre és a szellemi egészségre.

2005-2006-ban, egy véletlen besorolásos, többfázisos, kettős vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban az ashwagandhát kapó vizsgált személyekben a szérum kortizol szint 30,5%-os csökkenését figyelték meg a placebót kapó személyekhez képest. Az ashwagandha csoportban ezen kívül a DHEA (dehidroepiandroszteron, a kortizol-működéshez kapcsolódó hormon) szintjének 32,5%-os csökkenése is megfigyelhető volt.

Az ashwagandha az alábbi változásokkal is kapcsolatba hozható:

  • energikusság növekedése, fáradtság csökkenése
  • az alvásminőség javulása
  • ingerlékenység csökkenése
  • szellemi frissesség
  • javuló általános közérzet

Más tanulmányok hasonló jótékony hatásról számoltak be, többek között egy 64 önkéntes személy bevonásával történő, placebo-kontrollált klinikai vizsgálat is. Ebben krónikus stresszel küzdő alanyok 60 napon keresztül napi 2*300 mg ashwagandha készítményt szedtek, melynek hatására a stressz-szint jelentősen mérséklődött, szérum kortizol szintjük pedig 27,9%-kal csökkent.3

Adaptogén növényként az ashwagandha támogatja a mellékvesék egészséges működését, hatékony segítséget nyújt a kimerültség ellen és megemeli a szervezet energiaszintjét. Ezen kívül a stressz okozta ideges tüneteket is enyhítheti, valamint a relaxációt segítő hatása mellett a memóriára és a szellemi funkciókra is jótékony hatású lehet. Az anxiolitikus (azaz szorongásoldó) hatás részben valószínűleg a benne található withanolidoknak köszönhető, melyek képesek a GABA nevű neurotranszmitter nyugtató hatását mímelni. Ez azt jelenti, hogy a gyógynövény csökkentheti az idegsejtek túlzott aktivitását, és mintegy ideg-tonikként segíti az ideges tünetek enyhülését, javítja az alvásminőséget és a közérzetet.

2. Az ashwagandha növeli az energiaszintet

Adaptogén hatásának köszönhetően az ashwagandha támogatja az egészséges energiafolyamatokat, a tesztoszteron-termelést és a pajzsmirigy működését. Ezen tulajdonságai miatt különösképpen hatékony gyógynövény a stresszel kapcsolatos kimerültség elleni harcban.

Az ashwagandha kapcsolatba hozható a szérum T4 (tiroxin) szint növekedéssel, ami azt sugallja, hogy a növény támogatja és serkentheti a pajzsmirigyműködést, ezáltal növeli az energiaszintet, valamint javíthatja a közérzetet és az immunműködést.

wtn ashwagandha komplex kapszula 60db

WTN ashwagandha komplex kapszula 60db

A WTN ashwagandha komplex nemcsak az esti alvás kiemelt támogatója lehet, hanem a napközben minket érő stresszhatásoka...

6.480,00 Ft

3. Az ashwagandha támogatja az egészséges immunműködést

A kiegyensúlyozott energia-folyamatok és a megfelelő stresszkezelés jótékony hatással van az immunrendszer egészséges működésére is; tanulmányok adatai is azt mutatják, hogy a stressz drámai mértékben csökkenti a szervezet védekezőképességét a betegségek ellen. A stresszoldást támogató hatásán felül az ashwagandha még tovább megy azzal, hogy közvetlenül az immunsejteket is stimulálja.

Vizsgálatok tanúsága szerint az ashwagandha képes a limfocitákat (fehérvérsejteket) és a makrofágokat stimulálni, növeli a fehérvérsejt-számot, a hemoglobin-koncentrációt, a vörösvérsejt-számot és a vérlemezke-számot. Egy tanulmány során stresszhatásnak kitett egereknél a fagocitózis (az immunrendszer fertőző ágenseket elpusztító és felfaló képesség) 25 %-kal csökkent. Ashwagandha kivonat adása segítette a fagocitózis normál szintre való visszaállását, valamint serkentette az immunműködés szempontjából igen fontos 2 citokin, név szerint az interleukin-2 és az interferon-gamma termelését.

Az ashwagandha antioxidáns védőhatással és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, mely az immunrendszer működését is befolyásolja.

Az ashwagandha számos állatkísérletben enyhítette a fertőzés keltette ízületi gyulladásokat, in vitro kutatások adatai szerint pedig az ashwagandha kivonat 65%-kal csökkentette az 5-LOX (5-lipoxigenáz) gyulladásos enzim mennyiségét, melyből arra következtethetünk, hogy az ashwagandha hatékony segítség lehet a gyulladásos betegségek kezelésében.

4. Az ashwagandha támogathatja az egészséges agyműködést

Számos állati és in vitro vizsgálat eredménye utal arra, hogy az ashwagandhában található withanamidoknak neuroprotektív, azaz idegsejteket védő hatásai vannak: többek között a béta-amiloid által kiváltott citotoxikus hatás ellen is véd, valamint bizonyos traumás agysérülések (traumatic brain injury, TBI) esetén is jótékony hatású. Az ashwagandha összetevői csökkenthetik a BAX sejthalál-faktort is, valamint visszafordítják a neuronokat védő neuriteknek az agysérüléssel járó megrövidülési folyamatát. Az ashwagandha ezen aktív hatóanyagai képesek átlépni a vér-agy gátat, valamint a stressz által kiváltott neurológiai panaszok esetén való alkalmazásukat is vizsgálják.

Az ashwagandha memória-javító és a szellemi funkciót támogató hatásáról szintén beszámoltak. Egy 50 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat során a 8 héten keresztül napi 2*300 mg ashwagandha kivonatot szedőknél a kontroll csoporthoz képest jelentősen javult a rövidtávú és a hosszú távú memória, valamint jobb eredményeket értek el a Wechsler Emlékezeti Teszt III (Wechsler Memory Scale) alábbi altesztjein:

  • Logikai emlékezet I és II
  • Verbális páros asszociáció I és II
  • Arcok I és II
  • Családi képek I és II

Az ashwagandhát szedő önkéntesek ezen kívül a végrehajtó funkciókban, a figyelemfenntartó képességben és az információ-feldolgozás sebességében is sokkal nagyobb mértékű javulásról számoltak be, mint a placebo-csoport tagjai.

5. Az ashwagandha növelheti a tesztoszteron-szintet és támogathatja a szexuális működést és a termékenységet

Az ashwagandhának köszönhetően nem csak az általános energiaszint növekedhet, hanem antioxidáns hatása révén pozitívan befolyásolhatja a libidót, a szexuális teljesítményt és a termékenységet is. A gyógynövény a hormonháztartás megfelelő működését is támogatja, többek között a tesztoszteron szintet is növelheti férfiaknál.

Egy 8 hetes, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat során 18-50 év közötti, erősítő edzést azt megelőzően nem végző férfiak kaptak napi 2*300 mg ashwagandha gyökér kivonatot vagy placebot erősítő edzés bevezetése mellett. Az ashwagandhát kapó személyeknél a 8 hetes vizsgálat során nagyobb mértékben nőtt a tesztoszteron-szint, az izomtömeg és az izommennyiség, mint a placebot kapó kontrollcsoportban, valamint kisebb volt a testedzés okozta izomkárosodás mértéke és a testzsír-százalék is jobban csökkent.

Az ashwagandha az adatok szerint a sperma minőségét is javította meddő férfiaknál. Egy három hónapos vizsgálat során az ashwagandhát szedő meddő férfiaknál csökkent a reaktív oxigénvegyületek szintje, ezáltal csökkent a spermiumok sejthalála is és jelentősen nőtt a spermában található létfontosságú ásványi anyagok (cink, vas és réz) szintje. Más tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy az ashwagandha képes lehet a férfi nemzőképesség szempontjából fontos hormonok szabályzására.

Az ashwagandha a nők számára szintén jótékony hatású. Egy tanulmányban egészséges nők 8 héten keresztül napi 2*300 mg ashwagandha szedése után jelentős javulásról számoltak be szexuális funkciók tekintetében (nemi izgatottság, libidó, hüvelynedvesség, orgazmus, kielégülés és sikeres nemi együttlétek száma), valamint két különböző pszichometriai elégedettségi skálán (FSFI – Female Sexual Function Index és FSDS – Female Sexual Distress Scale) is javuló értékeket jeleztek.

wtn ashwagandha komplex kapszula

WTN Ashwagandha Komplex kapszula 2x60db

A WTN ashwagandha komplex nemcsak az esti alvás kiemelt támogatója lehet, hanem a napközben minket érő stresszhatásoka...

Befor: 12.960,00 Ft
11.990,00 Ft
-970,00 Ft -7 %

6. Az ashwagandhának tumorellenes hatása is lehet

Az ashwagandha antioxidáns hatása megakadályozhatja a rákos sejtek burjánzását, valamint azt is kimutatták, hogy a gyógynövény gátolja a petefészekrák kialakulását serkentő onkogének expresszióját. A nők között a petefészekrák az ötödik vezető rákos megbetegedés az Egyesült Államokban. A gyógyszeres terápia során doxorubicint (mely a szívizomra is toxikus hatással van) és ciszplatint alkalmaznak; ezek a hatóanyagok közvetlenül a rákos sejteket veszik célpontba. azonban a rákos őssejtekre nincsenek hatással, ezért a rákos megbetegedés sajnos visszatérhet.

Számos kutatás bizonyítja, hogy az ashwagandhában található egyik hatóanyag, a withaferin jótékony hatása segíthet megakadályozni a petefészekrák kiújulását. A withaferin – a dózis függvényében – jelentősen csökkenti az ALDH1 és a NOTCH1 expresszióját. Ezek a gének befolyásolják a rákos őssejtek növekedését és újbóli megjelenését. Fentiek szerint a withaferin akár önmagában, akár kemoterápiás szerrel kombinálva hatékony segítség lehet petefészekrák esetén.

A DOXIL a doxorubicin nevű kemoterápiás hatóanyag liposzomális készítménye. Kedvezőbb toxikológiai profilja miatt a petefészekrák kiújulása esetén doxorubicin helyett ezt választják másodvonalbeli kezelésként, de a DOXIL kevésbé hatékony: a kezelt egyének alig 20%-a reagál a kezelésre, és a szívre káros mellékhatásai is vannak. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a DOXIL withaferinnel kombinációban adva javíthatja a terápiás választ, csökkentheti a petefészekrák kialakulási esélyét és minimalizálhatja a DOXIL mellékhatásait, ezáltal javítja a petefészekrák túlélési esélyét.

Egy egereken végzett petefészekrák vizsgálatban a DOXIL-withaferin kombinációval kezelt egereknél a kontroll csoport egyedeihez képest a tumornövekedés 60-70%-kal csökkent, újabb áttétek (azaz a rákos sejtek továbbterjedése az egészséges szövetekre) pedig nem keletkeztek. Egy másik, egereken végzett vizsgálatban azt figyelték, hogy milyen hatással van a ciszplatin és a withaferin (külön-külön és kombinációban) a humán petefészek tumorra. A kontroll egyedekhez képest a kezelt csoportnál a tumornövekedés 70-80%-kal csökkent, újabb áttétek pedig nem keletkeztek.

7. Az ashwagandha támogatja az egészséges szívműködést

A szívanyagcsere szempontjából igen fontos az egészséges stresszválasz, mivel a túlságosan magas kortizolszint számos negatív szövődmény kialakulásának kockázatát is növeli: inzulinrezisztencia, egészségtelen súlytöbblet, hasi hízás (hasüregi zsír), magas vérnyomás, magas triglicerid- és koleszterin-szint.

Az ashwagandha a vizsgálati eredmények szerint számos kardiovaszkuláris tünetre gyakorol pozitív hatást. Egy vizsgálatban az ashwagandhát szedő önkéntesek az alábbi hatásokról számoltak be:

  • Csökkent az éhgyomri vércukorszint
  • Csökkent az összkoleszterin-szint, az LDL-koleszterinszint és a vLDL-koleszterintszint
  • Csökkent a triglicerid-szint
  • Megnőtt a HDL koleszterinszint

Fentiek alapján elmondhatjuk tehát, hogy az ashwagandha energizáló hatása mellett számos módon közvetlenül támogatja az egészséges anyagcserét valamint a szív- és érrendszert.

Forrás: https://www.mygenefood.com/ https://wisetreenaturals.hu/