Tavasz – regeneráció

A benzin annál jobb, minél „finomítottabb” az étel pedig annál értékesebb, minél természetesebb.

Március 21. elmúlt. A nappalok győztek. Az évnek abban a felében járunk, amikor a nap nagyobb részét a világosság uralja. Az őszi, téli sötétet kitakarítjuk, hozzákezdünk a megújuláshoz. Az éltető fény bekapcsolja biológiai óránkat, nemcsak a miénket az egész természet egyszerre ébred. Ne maradjunk le erről a ritmusról!

Az életfolyamatokat eddig – a hideg, szűkös napokban – a kitartás (bírjuk ki!) uralta. Most tavasszal mi is megújulunk. Képzeljük el azt, hogy télen az élet fenntartása egy folyamatos kapaszkodás, szorítás volt. A nap sugarai hatására ezt a görcsös kapaszkodást meglazíthatjuk, elkezdhetjük újjá építeni magunkat. A tavaszi fáradtság jele annak, hogy ismét megmozgathatjuk téltől fáradt szervezetünket, olyan ez, mint a télire eltett talicskakerék, melyet megmozgatva fájdalmas nyikorgás jelzi a mozdulatlanság végét.

De hogyan is segítsük – milyen módon olajozzuk meg szervezetünket?
Mivel a tavasz mottója a virágba boruló természettel harmóniában kezdődő megújulás, gondoskodnunk kell a következőkről:

– A rozsda, és a tavalyi kosz eltávolításáról – nagytakarítás kívül és belül. Ha eddig böjtöltünk ez megtisztulás „sínen van”. Amennyiben fokozni szeretnénk a tisztulást, siettetnénk a regenerációt, az otthoni nagytakarításhoz hasonlóan ki kell üríteni a szobákat, hogy alaposan fel lehessen mosni. Szervezetünk kiürítésére a (személyes szokásokhoz, életkorhoz, életmódhoz igazodó) böjt, koplalás, mértéktartás szükséges. Ezalatt az éltető, és ilyenkor leginkább tisztító, víz fogyasztása segíti a felhalmozódott anyagok távozását.

– Erőről a talicska tolásához – a megújulás komoly feladat, sok energiát igényel, ezért fontos, hogy az energiaellátásunkat biztosító „lassú égés” összes feltételét biztosítsuk. Ezek, mint bármely más tűz, három feltételt igényelnek: éghető anyag, oxigén és gyulladási hőmérséklet. A biológiai oxidáció során a gyulladási hőmérsékletet enzimek és vitaminok helyettesítik, melyekből bőséggel ad a frissen induló természet. Ezek legjobb forrása, a csírák, friss hajtások, fermentált termékek melyek rendszeres fogyasztásával biztosítjuk a mikroelemek, szerves segédanyagok bevitelét. Szervezetünk kenőanyagát és üzemanyag adalékait is bőséggel az újhagymák, saláták, retkek, csírák szerves anyagai. Az oxigén szállítását a testmozgás fokozása segíti, mely a nyilvánvaló légcsere mellett, nyirokrendszerünk keringését is támogatja. Köztudott ugyan, de kiemelném, hogy a nyirokrendszerünk az immunitásunk forrása és tápanyagellátási rendszerünk alapja is. A mozgással lendületben tartott nyirokkeringés kulcskérdés az egészség fenntartásában. Az éghető anyagot pedig ételeinkkel juttatjuk szervezetünkbe. Az üzemanyag minősége nemcsak autóinknál, hanem szervezetünknél is kulcsfontosságú, mivel a jó üzemanyag a motor károsodás nélkül hatékonyan tud elégni. A benzinnel ellentétben szervezetünk üzemanyagának minőségét a feldolgozottság minősége fordított arányban befolyásolja. A benzin annál jobb, minél „finomítottabb” az étel pedig annál értékesebb, minél természetesebb, kevésbé feldolgozott. Figyeljünk erre Húsvéti lakomáink alatt is.

– Építőanyagokról a megújuláshoz. – a böjttel megtisztított, jól táplált szervezet, melyet mozgással tartunk formában hatékony emésztést is igényel, hogy a regeneráció során a megfelelő anyagok segítségével megújíthassuk szervezetünket. Ebben az időszakban különösen fontos, hogy kiegyensúlyozott változatos és vegyes étrendet kövessünk. A regeneráció építőanyagai a folyamat komplexitása miatt mind a makro elemek (szénhidrátok, fehérjék, zsírok, rostok) , mind a mikrotápanyagok (ásványi anyagok, vitaminok, nyomelmek stb.) tekintetében legyünk igényesek, ezért gondoskodnunk kell étkezésünk változatosságáról ebben az időszakban is. A regeneráció ideje pedig a test nyugalmi állapota, (hiszen tudjuk, hogy autónkon is körülményes menet közben, kiégett izzót cserélni) ezért figyeljünk arra is, hogy eleget aludjunk, és kezeljük a napi stressz káros hatásait is, mivel az jelentősen hátráltathatja megújulási folyamatainkat. A „tavaszi fáradtság” alvásra ösztökélő tüneteit a regenerációra való jelként is értelmezhetjük, tehát teremtsük meg a pihenés körülményeit bízva testünk jelzésében! A koffeinnel, kávéval elnyomott fáradtság helyett inkább pihenjük ki magunkat, megéri, megújít minket!

A regeneráció beindítását, szervezetünk nagytakarítását, és a hatékony emésztés egyensúlyának biztosítását, a Herbaferm cseppek rendszeres használatával támogassuk!

Forrás: herbaferm.hu