A szív- és érrendszer legfontosabb szerve a vérkeringés, a középpontja pedig a szív. A vérkeringés biztosítja a szükséges tápanyagok, oxigén- és hormonok használatát, és eltávolítja a sejtek által termelt hulladékokat és szén -dioxidot. Manapság a szív- és érrendszeri betegség fontos szerepet játszik, amely az egyik vezető halálozási ok Magyarországon. A kockázati tényezők közé tartozik a magas vérnyomás vagy a vércukorszint, a magas koleszterinszint, az elhízás, a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, a rutin és a túlzott alkoholfogyasztás, az ülő életmód és a genetikai tendencia. Az életkor kialakulásával a kockázati tényezők szerepe növekszik, a munka és az életkörülmények szintén befolyásolják a betegség kialakulását és fokozódását. A magas koleszterinszint azt jelzi, hogy a zsírtartalom nagy mennyiségű zsírt helyez el a tartály falára, ami meszesedést okozhat, és súlyosabb az érrendszer bezárása.

A szív- és érrendszeri betegség megelőzhető, illetve a kialakulásának esélye is lényegesen csökkenthető a kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal és olyan természetes tápanyagokkal, amelyek erősítik a szív és érrendszert. Különböző vitaminok, gyógynövénykivonatok és antioxidánsok befolyásolhatják a keringési rendszer, a szív és az erek állapotát. Ide tartoznak az omega 3 zsírsavak, a C-vitamin, az L-karnitin, a β-karotin, a Q 10 koenzim, a halolaj, a magnézium, a kalcium, a kalcium, a fokhagyma, és a galagonya.

Erősítse meg a szív- és érrendszerét: Hogyan segíthetnek az omega-3 zsírsavak?

A gazdasági együttműködés és fejlesztés (OECD) szervezése szerint a szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb halálozási ok az Európai Unióban. 2017 -ben a szív- és érrendszeri betegségek mintegy 37 %-ban voltak felelőse a halálozásért. Ezért a kardiovaszkuláris rendszer működésének támogatásának kell lennie minden egészségtudatos személy számára a legfontosann priorításnak. A különféle egészséges táplálkozások különféle telítetlen esszenciális zsírsavak részét képezik. Ezeket nem lehet előállítani, ezért azokat a külső forrásból kell biztosítani. Az omega-3 zsírsavak a következő három típusra oszthatók: α-hidolsav (ALA) Eikozapentaénsav (EPA) Dokozhexaénsav (DHA)

Az EPA és a DHA zsírsavak segíti a szív normál működését. A zsíros halak, diófélék, chia-, len- és tökmag nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaznak. Nem mindig könnyű pótolni az omega-3 zsírsavakat különféle ételekkel. Az étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek, költség-barát, kényelmes és gyors megoldásokat kínálhatnak az omega-3 igényeinek kielégítésére.

Milyen vitaminok segítik a szív- és érrendszert?

Sokakban felmerül a kérdés: melyek a szív- és érrendszer vitaminjai? A A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye lényegesen csökkenthető sőt, sokszor a betegség is megelőzhető, a kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal és azokkal a természetes tápanyagokkal, amelyek erősítik a keringési rendszert. Több vitamin, növényi kivonat és antioxidáns vegyület hat jótékonyan a szív- és az érrendszer rendszerre, a szív és az erek állapotára. Ilyenek pl. az omega-3 zsírsavak, C-vitamin, L-karnitin, béta-karotin, Q10 koenzim, halolaj, illetve a magnézium, kálcium, kálium, fokhagyma és galagonya.

Miért fontos a szív- és érrendszer védelme?

Az egészséges szív- és érrendszer rendkívül fontos az egészséges életmód és az általános jó közérzet szempontjából. A szív és az érrendszer számos alapvető funkciót lát el a szervezetben, mint például a vér áramoltatását, az oxigén és a tápanyagok szállítását a test minden részébe, valamint a salakanyagok és a széndioxid eltávolítását a testből. Az egészséges szív- és érrendszer támogatása segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, mint például a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a szívroham és a stroke, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Az egészséges szív- és érrendszer megfelelő működése hozzájárul a jó közérzethez, a jobb fizikai teljesítőképességhez, az energikusabb életmódhoz, és hosszabb életet biztosít. Az egészséges életmód, amely magában foglalja a megfelelő táplálkozást, a testmozgást, a dohányzás mellőzését és a stressz csökkentését, segít fenntartani az egészséges szív- és érrendszert, és ezáltal javítja az általános egészségi állapotot. Az egészséges szív- és érrendszer rendkívül fontos a hosszú és egészséges élet megőrzése szempontjából.