Mi az a melatonin?

A melatonin egy hormon, amelyet a tobozmirigy természetesen termel.

Bár agyban lévő tobozmirigy termeli, de más területeken is megtalálható, például a szemekben, a csontvelőben és a bélrendszerben. Gyakran nevezik alváshormonnak, mivel segít elaludni azáltal, hogy lefekvés előtt megnyugtatja a testet.

Az alvásra gyakorolt jótékony hatásai mellett ez a hormon erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Hogyan működik a melatonin?

Bár a melatonin pontos mechanizmusai nem tisztázottak, a kutatások azt sugallják, hogy a melatonin együtt működik a szervezet cirkadián ritmusával. Egyszerűen fogalmazva, a cirkadián ritmus a test belső órája. Tudja, mikor van itt az ideje az alvásnak, evésnek és az ébredésnek. Sötétedéskor a melatonin szintje emelkedni kezd, jelezve a szervezetnek, hogy ideje aludni, reggel pedig a fény hatására csökken. A szervezetben lévő receptorokhoz is kötődik, hogy segítsen ellazulni. Például az agyban lévő receptorokhoz kötődik, hogy csökkentse az idegi aktivitást. Csökkentheti a dopamin szintjét is (ez a hormon segít ébren maradni), és részt vesz a szem nappal-éjszaka ciklusának bizonyos vonatkozásaiban.

A melatonin emellett segít szabályozni a testhőmérsékletet, a vérnyomást, a vércukorszintet, a testsúlyt és bizonyos hormonok szintjét.

Számos tényező okozhat alacsony éjszakai melatonin szintet, például alkoholfogyasztás, dohányzás, koffeinfogyasztás, több műszakos munka, öregedés, bizonyos gyógyszerek, valamint a túl sok éjszakai fénynek való kitettség – beleértve a kék fényt is.

Melatonin tartalmú étrendkiegészítő szedése segíthet az elalvásban, és normalizálhatja a belső órát.
• Szilárd bizonyítékok utalnak arra, hogy lefekvés előtti szedése csökkenti az alvási késleltetést – az elalváshoz szükséges időt –, miközben növeli a teljes alvási időt.
• 11 tanulmány áttekintése kimutatta, hogy a melatonin lefekvés előtti bevétele csaknem 3 perccel csökkentette az alvási késleltetést, és körülbelül 30 perccel megnövelte a teljes alvási időt a placebó csoporthoz képest.
• Egy másik, betegséggel összefüggő alvászavarban szenvedő 23 betegen végzett tanulmány elemzése szerint a melatonin jelentősen csökkentette az alvászavarokat és az alvási késleltetést, miközben növelte az alvás időtartamát és minőségét.

Bár ez az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy a melatonin nem javítja az alvást mentális zavarokkal vagy agyi betegségekkel, például Alzheimer-kórban szenvedőknél, más tanulmányok ennek ellenkezőjét mutatták.

Ezenkívül a melatonin ellensúlyozhatja a jetlag-ot, amely egy átmeneti alvászavar. Jetlag akkor fordul elő, ha a test belső órája nincs szinkronban egy új időzónával. A több műszakban dolgozók is tapasztalhatnak jetlag tüneteket.
A melatonin segíthet csökkenteni a jetlag tüneteket azáltal, hogy szinkronizálja a belső órát az időzóna változással.

A melatonin szedésének kezdése előtt azonban próbáljuk bevezeti az egészséges alvási szokásokat, mint például a következetes alvási ütemtervet, az alkohol- és koffeinfogyasztás korlátozását, valamint a fény- és elektronikus eszközöknek való kitettséget lefekvés előtt.

osi magnezium jo ejt melatoninos testapolo 100 ml

Ősi magnézium jó éjt melatoninos testápoló 100 ml

Tiszta Ősi Magnézium koncentrátummal készülő, lágy textúrájú testápoló alvást segítő, természetes melatoninna...

3.290,00 Ft

A melatonin további egészségügyi előnyei

Az alvás javítása mellett a melatonin egyéb egészségügyi előnyökkel is járhat.

–    Támogathatja a szem egészségét
Az egészséges indol eredetű melatonin szint támogathatja a szem egészségét.
Ennek az az oka, hogy ennek a hormonnak erős antioxidáns hatásai vannak, amelyek csökkenthetik a szembetegségek, például az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) kockázatát.
Egy áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a melatonin-kiegészítők csökkenthetik az AMD-t azáltal, hogy semlegesítik a szabad gyököket és csökkentik a gyulladást.

–    Segíthet a savas reflux és a GERD kezelésében
A melatonin segíthet a savas reflux és a gastrooesophagealis reflux (GERD) enyhítésében azáltal, hogy megvédi a nyelőcső nyálkahártyáját – a torkot és a gyomrot összekötő csövet – az olyan irritáló anyagokkal szemben, mint a sav, az alkohol és a nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők.
Például egy tanulmány kimutatta, hogy a melatonin bevitele gátolja azt az enzimrendszert, amely károsítja a nyelőcső epiteliális gátját, amely felelős azért, hogy megvédje a nyelőcső mélyebb rétegeit a károsodástól.
A nyelőcső epiteliális gátjának károsodásáról ismert, hogy savas refluxot és GERD-t okoz, és végül súlyosabb egészségügyi szövődményekhez, például rákhoz vezethet. Ennek ellenére további kutatásokra van szükség!

–    Csökkentheti a fülzúgás tüneteit
A fülzúgás (tinnitus) egy olyan állapot, amelynél a beteg magas hangot, valaki mélyebb susogó hangot hall, sípolót vagy lüktető, pulzálóan ritmusos hangot hall.
Érdekes módon a kutatók azt sugallják, hogy a melatonin csökkentheti a jelentős fülzúgás tüneteit és javíthatja az alvást.
Öt tanulmány áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a melatonin önmagában vagy fülzúgás elleni gyógyszerekkel együtt történő alkalmazása kezelheti ezt az állapotot, miközben javítja az alvást. Ezek a tanulmányok azonban gyenge minőségűek voltak, ami korlátozta az áttekintés eredményeinek erejét, így további vizsgálatokra van szükség.

–    Enyhítheti a migrénes rohamokat
A migrénes roham a fejfájás egy olyan visszatérő típusa, amely súlyos, lüktető fájdalmat vagy pulzáló érzést okoz, gyakran a fej oldalán.
Számos vényköteles gyógyszer segít a migrén kezelésében, de a melatonin is enyhülést jelenthet, mivel képes csökkenteni a fájdalomérzetet.
11 tanulmány áttekintése szerint a melatonin szignifikánsan csökkentette a migrén súlyosságát és gyakoriságát a placebó csoporthoz képest mind gyermekeknél, mind felnőtteknél, de eltérő hatékonysággal.
Egy másik 25 tanulmány áttekintése hasonló eredményeket mutatott, ami arra utal, hogy 3 mg melatonin lefekvés előtti bevétele csökkentette a migrén gyakoriságát felnőtteknél.

A fent leírtak szerinti felhasználásokhoz, azonban erősebb bizonyítékokra van szükség.

osi magnezium testapolo melatonin optimsm 200 ml

Ősi magnézium testápoló + Melatonin + OptiMSM - 200 ml

250 millió éves, tiszta Ősi Magnézium koncentrátumból készülő, lágy textúrájú testápoló OptiMSM-el és alvást...

5.490,00 Ft

Hogyan használjuk a melatonint

Ha szeretnénk kipróbálni a melatonint, kezdjük alacsony adaggal – 0,5-1 mg-mal – 30 perccel lefekvés előtt. A melatonin alkalmazása előtt azonban érdemes konzultálni orvossal vagy egészségügyi szakemberrel.

Melatonin mellékhatások

A jelenlegi tanulmányok azt mutatják, hogy a melatonin biztonságos, nem mérgező és nem okoz függőséget.

Más hormonoktól eltérően semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy a melatonin befolyásolja a szervezet természetes képességét, hogy saját magától termelje.

A melatonin kiegészítők több kisebb, rövid életű mellékhatásáról számoltak be. Ezek a következők: nappali álmosság, fáradtság, szédülés, fejfájás, hányinger, hideg érzés

Melatonin kölcsönhatások

Viszonylag erős biztonsági profilja ellenére a melatonin kölcsönhatásba léphet számos gyógyszerrel, befolyásolva azok hatékonyságát vagy növelve a mellékhatások kockázatát.
Azok a gyógyszerek, amelyekkel a melatonin kölcsönhatásba léphet: altatók vagy nyugtatók, vérhigítók, görcsoldók, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, antidepresszánsok, fogamzásgátló, cukorbetegség elleni gyógyszerek, immunszuppresszánsok.

Akut betegség, gyógyszeres kezelés esetén, várandósság és szoptatás ideje alatt feltétlenük kérjük ki kezelőorvosunk véleményét!

A melatonin kölcsönhatásba léphet az alkohollal is. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a mérsékelt vagy erős alkoholfogyasztás csökkenti a melatoninszintet, és ezáltal rontja az alvás minőségét.

Az alacsony melatoninszintet – és a kapcsolódó tartós alvásproblémákat – összefüggésbe hozták az alkoholfogyasztási zavarral (AUD), valamint a visszaesés fokozott kockázatával azoknál, akik megpróbálnak leszokni az alkohol fogyasztásáról.

Mint ilyenek, a melatonin kiegészítők kritikus szerepet játszhatnak az AUD megelőzésében és kezelésében, valamint csökkenthetik az oxidatív stresszt és a súlyos, gyakori alkoholfogyasztás által okozott gyulladást.

Melatonin és terhesség

A melatonin szintje a terhesség alatt változik, és fontos a fejlődő magzat számára. Mivel azonban ezen a területen hiányoznak a megfelelő kutatások, nem javasolt a melatonin kiegészítése a terhesség alatt.

Melatonin és babák

A terhesség alatt a melatonin átkerül a fejlődő magzatba. A születés után azonban a baba tobozmirigye elkezdi saját magát. Bár a csecsemők a születés után elkezdenek melatonint termelni, szintjük kezdetben alacsony, és természetesen kiegészíthető anyatejjel. Azonban nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték a melatonin-kiegészítők használatának ajánlására szoptatás ideje alatt, ezért feltétlenül beszéljünk kezelőorvosunkkal.

A melatonin és a gyermekek

A melatonin javíthatja az alvás kezdetét a gyermekeknél, valamint az alvásminőség különböző aspektusait a fejlődési rendellenességekkel küzdő gyermekeknél. A melatonin-kezelés hosszú távú hatásai gyermekeknél azonban nagyrészt ismeretlenek. További vizsgálatokra van szükség, ezért feltétlenül kinzultáljunk orvosunkkal!

Melatonin és idősebb felnőttek

A melatonin szekréciója csökken az életkor előrehaladtával. Ezek a természetes csökkenések rossz alváshoz vezethetnek az idősebb felnőtteknél.
Bár a kutatás még folyamatban van, a vizsgálatok azt sugallják, hogy a melatonin kiegészítők javíthatják az alvás minőségét és időtartamát idősebb felnőtteknél.

A melatonin enyhe kognitív károsodásban vagy Alzheimer-kórban szenvedőknek is segíthet. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a melatonin javítja az alvás minőségét és a reggeli éberséget az ilyen állapotokkal diagnosztizált egyénekben. Ennek ellenére további kutatásra van szükség (15, 16).
Bár általában jól tolerálhatók, a melatonin kiegészítők fokozhatják a nappali álmosságot idősebb felnőtteknél, különösen, ha vényköteles altatókkal kombinálják.

A kutatások azt mutatják, hogy a melatonin gyulladáscsökkentő hatása előnyös lehet az idősebb felnőttek számára, akiknél gyakoribbak a krónikus gyulladásos állapotok, például a szívbetegségek, de a legjobb, ha először a lehető legalacsonyabb adagot próbáljuk ki. Azonban az óvatosság indokolt, mert a melatonin kölcsönhatásba léphet a szokásos vényköteles gyógyszerekkel, ezért szedése előtt feltétlenül konzultáljunk gyógyszerésszel vagy orvosunkkal.

Akut betegség, gyógyszeres kezelés esetén, várandósság és szoptatás ideje alatt feltétlenük kérjük ki kezelőorvosunk véleményét!

Forrás: linabio.hu