A lutein kiemelkedő fontossággal bír a szem egészségének megőrzésében, ezért egyre többen keresik a megfelelő étrend-kiegészítőket ennek pótlására. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában juttatjuk be a szervezetünkbe ezt a nélkülözhetetlen karotinoidot. A szabad lutein és a lutein-észter közötti különbségek alapvetően meghatározhatják a felszívódás hatékonyságát és a termékek minőségét. Ebben a cikkben alaposan megvizsgáljuk a két forma közötti eltéréseket, hogy segítsünk eligazodni a lutein pótlásával kapcsolatos kérdésekben. Tarts velünk, és tudj meg mindent, amit a lutein formáiról tudni érdemes!

Mi a különbség a szabad lutein és a lutein észter között?

A luteint szervezetünk nem tudja szintetizálni, ezért külső forrásból (például étrend-kiegészítővel) tudjuk biztosítani a bevitelét.

A luteinnek két formája van, az egyik az úgynevezett szabad lutein, a másik a lutein-észter.

Élelmeink 93%-ban szabad luteint tartalmaznak

Az észterezett és nem észterezett lutein közötti különbségtétel azért fontos, mert az emberek által fogyasztott élelmiszerek 93%-a szabad formában tartalmaz luteint, és csupán 7%-ban fordul elő a lutein észterezett formában. A lutein-észterek elsősorban a növények virágaiban vagy gyümölcseiben találhatók meg, így például a nagyvirágú bársonyvirág természetes formája a lutein-észter. 

Lutein Pro szemvitaminunk, tudatosan, természetes, szabad lutein formával készült.

Mi a különbség a szabad lutein és a lutein észter között?

Választásunk egyrészt azért esett a szabad lutein formára, mert a lutein többsége szabad formában van jelen élelmeinkben, felszívódása nem igényel enzimeket, másrészt az észterezett lutein további észter-hidrolízis lépést igényel a vékonybélben.

Szerkezetüket tekintve igen hasonló a két lutein forma

Szerkezetüket tekintve igen hasonló a két lutein formaA szabad lutein hidroxil-csoportokat (-OH) tartalmaz a molekula két végén (-OH csoport). A lutein-észter esetében pedig egy vagy mindkét hidroxil-csoportot zsírsav-észter helyettesíti. Ilyen leggyakrabban előforduló zsírsavak a palmitinsav, a mirisztinsav, vagy a laurinsav észter (RO).

Szabad lutein előállítás a Lutein Pro szemvitaminban  

Fontos megjegyezni, hogy a szabad luteint, lutein-észterből állítjuk elő, úgynevezett elszappanosítási folyamat segítségével, amely során eltávolítjuk a zsírsavakat az észterezett luteinből, így a végeredmény, tisztított szabad lutein.

Szabad lutein előállítás a Lutein Pro szemvitaminban

Szabad lutein mikrokapszulázás a Lutein Pro szemvitaminban  

A lutein alapanyagunk mikrokapszulázási eljárással készül, a sárga tablettán levő piros pöttyök jelzik a lutein mikropelleteket.

MIVEL A LUTEIN RENDKÍVÜL ÉRZÉKENY A KÖRNYEZETI TÉNYEZŐKRE, A NEM MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ KÉSZÍTMÉNYEK, AKÁR MÁR TÁROLÁS SORÁN IS SOKAT VESZTHETNEK A LUTEIN TARTALMUKBÓL.

Szabad lutein mikrokapszulázás a Lutein Pro szemvitaminban

TERMÉKÜNK LUTEIN TARTALMA NÉMETORSZÁGBAN, FÜGGETLEN AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT.

12 mg szabad lutein, 24 mg lutein-észternek felel meg. Mi áll 1:2 arány hátterében?

Általában az étrendi karotinoidokat az emésztőenzimek nem képesek a szervezett számára megfelelő formává átalakítani. A növényekben található xantofillok (például lutein, zeaxantin) túlnyomórészt hosszú szénláncú zsírsavak észtereiként találhatók meg az élelmiszerekben. Mivel azonban az emberi szérumban nem mutathatók ki xantofil észterek- a gyümölcsökben, például a narancsban, a mandarinban és a papayában található xantofill-észtereknek felszívódás előtt hidrolizálódniuk kell.

A lutein-észtereket a bél lumenében vagy az enterocitákban nem specifikus hidrolázokkal (lipázokkal-zsírbontó enzim) szabad luteinné kell hidrolizálniuk, mivel az emésztés után a szabad lutein a fő forma a keringésben. (forrás: Bowen, P. E., Herbst-Espinosa, S. M., Hussain, E. A., & Stacewicz-Sapuntzakis, M. (2002). Esterification does not impair lutein bioavailability in humans. The Journal of nutrition132(12), 3668–3673.)

A lutein-észter hidrolízis kapacitásának csökkenése várható az idősebb személyeknél a kor előrehaladtával (forrás: Chung HY, Rasmussen HM, Johnson EJ. Lutein bioavailability is higher from lutein-enriched eggs than from supplements and spinach in men. J Nutr. 2004;134(8):1887-1893.), ezért annak érdekében, hogy kiküszöböljük az anyagcserefolyamatok hatékonyságának a csökkenését, a szabad lutein forma az ideális választás, hiszen a szabad luteint, a lutein észterrel ellentétben, SZERVEZETÜNK TOVÁBBI BIOLÓGIAI ÁTALAKÍTÁS NÉLKÜL TUDJA FELHASZNÁLNI.

Néhány tudományos cikk a 2:1 arány igazolására:

Koh HH, Murray IJ, Nolan D, Carden D, Feather J, Beatty S. Plasma and macular responses to lutein supplement in subjects with and without age-related maculopathy: a pilot study. Exp Eye Res. 2004;79(1):21-27.

Yoshizako H, Hara K, Takai Y, Kaidzu S, Obana A, Ohira A. Comparison of macular pigment and serum lutein concentration changes between free lutein and lutein esters supplements in Japanese subjects. Acta Ophthalmol.

A LUTEIN KÉPES ZEAXANTHINNÁ ALAKULNI A RETINÁBAN, ILLETVE PREKURZORA A MEZO-ZEAXANTHINNAK.

Mik a Natur Tanya® LUTEIN PRO szemvitamin kulcsfontosságú összetevői?

LUTEIN

A lutein oxigéntartalmú karotinoid, amit xantofillnak is neveznek, mert a lutein állandó kísérője a klorofillnak (levélxantofill). Elsősorban paraj, kelkáposzta, brokkoli, bimbóskel, zöldborsó, fejes saláta tartalmaz sok luteint, de megtaláljuk a tojássárgájában is.A szem retináján sárgafoltnak nevezett terület nagy mennyiségben tartalmaz a luteint. 

TERMÉKÜNKET A, C, E, B2-VITAMINOKKAL, SZERVES SZELÉNNEL, SZERVES CINKKEL ÉS SZERVES RÉZZEL IS DÚSÍTOTTUK.

Az A-vitamin zsíroldékony vitamin, a retinában és a szem egyéb szöveteiben több A-vitamin található, mint a test bármely más részében, így a látásban betöltött szerepét szinte mindenki kivétel nélkül ismeri. Az A-vitamin, a szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez nélkülözhetetlen.

Az A-vitamin (retinol) szállítófehérjéhez (retinolkötő fehérje) kötve kerül ki a májból a vérbe (keringésbe); cink-hiány esetén ez a mobilizáció gátolt; mivel, hogy a cink szükséges a retinolkötő fehérje (RBP) szintéziséhez. A cink egy cink-függő enzim (a retinol-dehidrogenáz) révén szabályozza a retinol retinál-lá való átalakulását. A retinol retinallá való átalakulása egy kritikus lépés a szem retinájában lezajló vizuális ciklusnak. A cink ezen hatások révén hozzájárul a normál látás fenntartásához. A réz hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. 

natur tanya lutein pro szemvitamin szabad lutein latas

Natur Tanya® Lutein Pro szemvitamin 54db

Natur Tanya® Lutein Pro szemvitamin 12 mg szabad lutein mellett 7 féle létfontosságú tápanyaggal támogatja a normál látást és a szem egészségét.

Kinek ajánljuk a Natur Tanya® LUTEIN PRO szemvitamint?

  • akiknek fontos a szemük egészsége 
  • mesterséges fény mellett dolgozóknak
  • számítógép előtti irodai munkát végzőknek
  • okostelefont magas képernyő idővel használóknak
  • erős fénysugárzás vagy napsugárzás kárósító hatásainak kitett személyeknek
  • éjszaka, rosszul megvilágított úton közlekedő autóvezetőknek
  • gyakori TV-nézőknek
  • felnőtt-, és időskorban levő személyeknek, nemtől függetlenül
  • kiegyensúlyozatlan táplálkozás esetén, az étrend kiegészítésére

Natur Tanya® LUTEIN PRO szemvitamin

Szemvitamin, stabil, mikrokapszulázott szabad luteinnel és 7 féle mikrotápanyaggal, a normál látás fenntartásához1Étrendi dúsítása különösen javasolt gyakori kék fénynek való kitettség esetén, mint napsugárzás, LED-ek és képernyő használat (okostelefonok, számítógép, televízió).

  • VEGÁN TERMÉK, LAKTÓZMENTES, GLUTÉNMENTES
  • NEM TARTALMAZ MESTERSÉGES SZÍNEZÉKET, TARTÓSÍTÓSZERT ÉS AROMÁT
  • KOMPLEX HATÓANYAGÖSSZETÉTEL
  • 12 MG MIKROKAPSZULÁZOTT SZABAD LUTEIN, AMI 24 MG LUTEIN-ÉSZTERNEK FELEL MEG
  • + 7 FÉLE MIKROTÁPANYAG
  • 1AZ A-VITAMIN, A RIBOFLAVIN ÉS A SZERVES CINK HOZZÁJÁRUL A NORMÁL LÁTÁS FENNTARTÁSÁHOZ
  • TERMÉKÜNK LUTEIN TARTALMA NÉMETORSZÁGBAN, FÜGGETLEN AKKREDITÁLT LABORBAN IS BEVIZSGÁLT
  • 54 NAPRA ELEGENDŐ MENNYISÉG