Egyes hitrendszerekkel ellentétben, a pajzsmirigy mellett, még számos olyan szervünk van, amelynek igencsak nagy a jódigénye, ilyenek a női mellek, a petefészkek, a herék, valamint az agy. Gyakori nyomelemhiány tünet lehet a fájdalmas ciszták/jóindulatú csomók megjelenése a mellekben, a petefészek ciszták, vagy a különböző kognitív funkciók romlása is. Várandósság során is kiemelt fontosságú a jód pótlása, hiszen a nem megfelelő jódbevitel akár a születendő gyermek IQ-ját is csökkentheti, de a növekedési súlyában is elmaradást okozhat.

Organikus barnamoszatból kivont jóddal

Nem utolsósorban, a jód a pajzsmirigy által termelt hormonok egyik esszenciális alkotóeleme is. Hiányában csökkenhet a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyisége, ami pajzsmirigy-alulműködéshez, vagy golyva/strúma képződéshez vezethet.

Az elégtelen jódellátottság következtében könnyen felborulhat a szervezet egészének hormonális egyensúlya, amely különböző tünetekben manifesztálódhat (pl. nőgyógyászati betegségek, termékenységi problémák, inzulinrezisztencia, mellékvese kimerülés, anyagcserezavarok, hízás, fáradékonyság, stb.).

Fontos tudni, hogy Európa, s ezen belül Magyarország is jódhiányos területnek számít. A termőterület alacsony nyomelem-, illetve jódtartalma miatt az élelmiszerek jódtartalma is kicsi. Sajnos a magyarországi lakosság nagy része a jódban gazdag élelmiszerek (pl. hal és egyéb tengeri élőlények, algák) fogyasztásában sem jár az élen, amely legalább a jódbevitel egy részét biztosíthatná, így kiemelt fontosságú a jódtartalmú étrend-kiegészítők használata.

Az étrend-kiegészítők esetében fontos termékválasztási szempont a biológiai hasznosulás ismerete. A lehető legjobban -, körülbelül 90%-os hasznosulással – a szervetlen jód (jodid) képes felszívódni, de akármilyen jódformát alkalmazunk is, a szervezet jodiddá fogja azt redukálni mielőtt a vékonybél felső szakaszában megkezdődne a felszívódás folyamata. Érdemes barnamoszatból kivont jódot választani, a barnamoszatok ugyanis kálium-jodid formában tartalmazzák a jódot, de mellette tartalmaznak aminosavakat, amelyek segítik a jód hasznosulását, valamint más ásványi anyagokat, nyomelemeket is, mint pl. a vas, amely a jódmetabolizációt támogatja. A jódmetabolizáció segítése érdekében érdemes figyelmet fordítani a szervezetünk megfelelő C-vitamin és magnézium ellátottságára is!

[dp_product id=981ype=a domain=0 button=”Vásárlás” currency=Ft ]

A jód hasznosulását gátló tényezők:

A jód szervezeten belüli hasznosulása függ attól, hogy van-e jódhiány a szervezetben, mekkora a szervezet jódtelítettsége, illetve milyen növényi eredetű táplálékot fogyasztunk a jódpótlással egyidőben. Egyes növényekben (pl. retek, káposztafélék, brokkoli, karfiol, kelbimbó) megtalálható ún. goitrogén anyagok megakadályozhatják a jód felszívódását, gátolhatják a pajzsmirigy hormontermelését. Fontos tudni azonban, hogy hő hatására eltűnik, vagy jelentős mértékben csökken ez a fajta negatív tulajdonság, így az említett növényeket célszerű hőkezelést követően fogyasztani.

A goitrogéneken túl, a cianokobalamin (B12-vitamin) tartalmú étrend-kiegészítők, dúsított élelmiszerek, italok (gyümölcslevek, müzlik, növényi sajtok, növényi tejhelyettesítő italok, stb.), a nitril funkciós csoport miatt szintén gátolhatják a jód hasznosulását. Érdemes a cianokobalamin tartalmú élelmiszereket és étrend-kiegészítőket emiatt is elkerülni.

FONTOS:

Autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetén (Hashimoto), és göbös pajzsmirigy túlműködés esetén is kiemelten fontos szakorvossal egyeztetni a jódpótlás részleteit.

[dp_product id=181ype=a domain=0 button=”Vásárlás” currency=Ft ]

Forrás: wisetreenatural.hu