Izomgörcs akkor alakul ki, ha izmaink hirtelen és tartósan összeugranak. Ez éles és váratlan fájdalommal jár, ami igazi rémálom lehet – szó szerint, mert gyakran éjszaka jelentkezik. De hogyan tudjuk elejét venni vagy megszüntetni? Biztos, hogy csak a magnézium segít? Körbejártuk a témát!

MIT TEHETÜNK IZOMGÖRCS ELLEN?

A lábgörcs leggyakrabban a vádliban, a térdinakban, a nyakban és a láb egyéb területein jelentkezik, de gyakorlatilag szinte bármelyik izomban felléphet. Néha úgy tűnik, mintha a semmiből bukkanna fel, pedig komolyabb betegségeket is jelezhet. Többnyire azonban a mozgással, a folyadékpótlással és a magnéziumhiánnyal hozható összefüggésbe. Vannak olyan sportok, amelyeknél gyakrabban előfordul az izomgörcs – ezek elsősorban a robbanékonyságot, hirtelen mozdulatokat igénylő mozgásformák. Ha viszont nem mozgunk rendszeresen, izmaink könnyebben sérülnek, nehezebben regenerálódnak, munka nélkül leépülnek, és előbb-utóbb borítékolhatóan megjelennek a görcsök is. A kiszáradt, káliumban, magnéziumban, elektrolitban szegény szervezet is görcsökkel is jelezheti, hogy több folyadékra és ásványi anyagra van szüksége.

A rendszeres folyadékpótlás is segíthet izomgörcs ellen

Alapvetően az izomgörcsök mögött az esetek többségében nincs semmilyen, komolyabb aggodalomra okot adó probléma. Fakadhat életkori sajátosságokból is – elsősorban a 65 év felettiek esetében – kimerültségből, de mindenképp érdemes odafigyelni rájuk, mert – ha nem is gyakran, de – a görcsök összefüggésbe hozhatók az alkoholizmussal, a pajzsmirigy alulműködésével, keringési zavarokkal és a cukorbetegséggel. Ha az izomgörcsök gyakoriságát zavaró mértékűnek találja, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával!

Izomgörcs ellen a kimasszírozás, az óvatos, a fájdalom erősségétől függő nyújtás, és a koncentrált, lassú, mély hasi légzés, lazítás hasznos és bevált ellenjavallat, hosszú távon azonban kevés jobb megoldás képzelhető el a magnéziumpótlásnál. Ez lehet magnéziumos masszázs, vagy célzottan alkalmazható, bőrön át felszívódó magnézium koncentrátum, esetleg magnézium tartalmú sportkrém is. A rendszeres nyújtás nemcsak akkor fontos, amikor a görcs már bekövetkezett! A magnézium izomgörcsökre gyakorolt hatásáról itt olvashat bővebben.

LEHETNEK LELKI OKAI AZ IZOMGÖRCSNEK?

Napjainkban a modern orvostudomány egyre inkább elismeri, hogy betegségeink egy része nem kizárólag a helytelen életmódból vagy a genetikából fakad. Természetesen sok esetben ezek a legfontosabb tényezők, azonban a teljes gyógyulás érdekében fontos, hogy – a megfelelő orvosi ellátás mellett – a betegségek lelki okait is megpróbáljuk felderíteni. Ha Ön stresszes, hajszolt életet él és nem fordít elég időt a mozgásra, a nyújtásra, vagy akár a helyes, magnéziumban gazdag táplálkozásra és az elegendő alvásra sem, könnyebben kaphat kellemetlen izomgörcsöket és ebből fakadó tartós betegségeket.

A számítógépes ülőmunka gyakori oka a nyaki görcsök kialakulásának

IZOMGÖRCS A HÁTBAN ÉS A BELSŐ COMBBAN

gyakori hátizomgörcs a legtöbb esetben az ülőmunka és a helytelen testtartás következménye, ami megterheli a mélyizmokat és feszültséget, majd görcsöket idézhet elő.

belső combfájdalom és a belső combban jelentkező görcs oka lehet izomhúzódás, de akár vérrög, trombózis is okozhatja. Kockázati tényezőnek számít a terhesség, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlsúly, és a nagy fizikai megterhelés. Érthető módon ezek ellentettje: a nyújtás, a megfelelő testsúly megtartása, a célzott, akár magnéziumos masszázs, vagy a hideg borogatás segíthet a megszüntetésében. Ha nem múlik ez az izomgörcs a belső combban, érdemes haladéktalanul orvoshoz fordulni!

IZOMGÖRCS A LÁBBAN ÉS A VÁDLIBAN

Az izomfeszülés, valamint a lábban és a vádliban jelentkező izomgörcs a magnéziumhiány egyik leggyakoribb jele. A megfelelő magnéziumkúra mellett sokat segíthet rajta a rendszeres sport és az ezt követő alapos nyújtás, ülőmunka esetén a végtagok gyakori átmozgatása. Ha az izomgörcs a lábban és a vádliban tartósan fennáll, érdemes szakorvoshoz fordulni, hiszen akár idegi károsodás, trombózis vagy cukorbetegség is állhat a háttérben.

IZOMGÖRCS A NYAKBAN ÉS A VÁLLBAN 

A nyaki merevség, nyakban és vállban jelentkező izomgörcs a fentieken túl majdnem minden esetben a helytelen testtartás, és a napjainkban jócskán megnövekedett, mobilok, laptopok, tabletek előtt töltött idő következménye. Persze előfordulhat, hogy rossz alvási szokásaink miatt válik rendszeressé a begörcsölt nyak vagy a pattogó ízület, és a stresszes, hajszolt életmód egyik jelének is tekintik, ha épp ezt a területet támadják meg a görcsök. A porckorongsérvhez, ízületi gyulladáshoz, csigolyaproblémákhoz is vezethető, kellemetlen izomfájdalom a leggyakrabban célzott, a gócpontokat feloldó masszázzsal és sok mozgással, nyújtással orvosolható. Fontos ügyelnünk a helyes testtartásra is, az előreeső vállak ugyanis nemcsak a nyaki görcsöket, még a szabad légzést is akadályozzák. Tartósan fennálló fájdalom, gyulladás esetén viszont ne bolygassuk az érintett területeket, helyette keressünk fel egy szakorvost, aki pontosan kiderítheti a fájdalom okait, megfelelő gyógykezelést ajánlunk.

Egy kellemes masszázs segíthet feloldani az izomgörcsöket

ÉJSZAKAI IZOMGÖRCS

A kellemetlen, éjszakai izomgörcs akár hosszú percekig is eltarthat – oka a legtöbb esetben a magnéziumhiány, a sport utáni nyújtás hiánya, de a stresszes életmód is szerepet játszhat benne. Várandósoknál és 65 év felettieknél nagyobb az előfordulási esélye, ám ettől függetlenül is érdemes ellenőriznünk szervezetünk magnéziumszintjét, ha éjjelente gyakran riadunk lábszárgöcsökre. Ilyenor próbáljuk meg ellazítani az izomösszehúzódásnak kitett területet, akár masszírozhatjuk is, vagy használjunk bőrön át felszívódó magnézium koncentrátumot, az érintett területre permetezve. Sokat segít, ha elalvás előtt veszünk egy kellemes, magnéziumos lábfürdőt, vagy magnéziumos fürdősót használunk a kádfürdőzéshez.

A VÁDLI IZOMGÖRCS ÉS A BORDAKÖZI IZOMGÖRCS KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK

bordaközi izomgörcs a legtöbb esetben egy rossz mozdulat vagy mozdulatsor eredménye, sportsérülés, vagy korábbi izomhúzódás, rándulás miatt – esetleg baleset következményeként. Hátterében azonban komoly mellkasproblémák is állhatnak, ezért tartós fájdalom esetén mindenképp érdemes szakorvost felkeresni. A rossz, görbe testtartás, a túl sok képernyőhasználat és az ülő életmód természetesen nem tesz jót a bordaközi izmoknak sem, ugyanakkor az ezeken a területeken jelentkező fájdalmak kevésbé jellemzőek magnéziumhiány esetén – aminek egyik fő tünete a gyakori vádligörcs.

A deréktáji izomgörcs kialakulásának számos oka lehet

IZOMGÖRCS DERÉKBAN – NEM MINDEGY, MILYEN

deréktájon jelentkező izomgörcs olyan intenzív fájdalom, ami többféle módon és okból jelentkezhet. Előfordul, hogy korábbi, nem megfelelően kezelt vagy nem jól regenerálódott sérülés hagy így nyomot a szervezetben, de az ülő, mozgásszegény életmód, az összecsúszó csigolyák is kiválthatják – sőt, még az is, ha túl kevés vizet iszunk. Jelentkezhet nyilalló, hirtelen beálló érzésként, de krónikus fájdalomként is pl. emelés hatására, vagy ha egyszerűen csak statikusból dinamikus mozgásba váltunk, például amikor hosszú ülés után felállunk vagy állásból lehajolunk. 

Természetesen a deréktáji izomgörcs pontos diagnózisához is szakorvosi vizsgálat szükséges, de éles fájdalom esetén érdemes kipróbálni egy magnéziumos masszázst, hideg borogatást, és a rendszeres mozgás, nyújtás, jóga, gyógytorna sokat segíthet nemcsak a fájdalom csökkentésében, hanem a megelőzésben is. A folyadékpótlás – ahogy szinte mindig – ebben az esetben is kiemelten fontos. 

IZOMGÖRCS ELLEN KRÉM, MAGNÉZIUM VAGY VITAMIN?

Mivel az izomgörcs a magnéziumhiány egyik leggyakoribb tünete, az orvosok az ezzel kapcsolatos panaszokra általában magnéziumot javasolnak. Hogy kizárólag ez segít-e az izomgörcsök ellen, azt nem jelenthetjük ki egyértelműen, de az biztos, hogy a magnézium rendkívül fontos szerepet játszik a görcsök megszüntetésében. Ahogy a cikk korábbi részében is beszéltünk róla, a megfelelő táplálkozás, az egészséges életmód, a napi elegendő mennyiségű folyadékbevitel és a rendszeres mozgás, valamint a jó minőségű és optimális mennyiségű alvás hatalmas szerepet játszanak abban, hogy elkerüljenek minket a kellemetlen görcsök. 

Izomgörcsök ellen (is) fogyasszunk magnéziumbam gazdag ételeket

A magnéziumszintjére mindenkinek ajánlott odafigyelnie, és nem árt, ha tartunk magunknál magnéziumtartalmú krémeket, és időről-időre gondoskodunk szervezetünk megfelelő vitamin- és ásványi anyag ellátásáról is. A napi ajánlott magnézium mennyiség a 19 és 30 év közötti nőknél legalább 310 mg/nap, 30 év feletti nők esetén 320 mg/nap. A 19 és 30 év közötti férfiak napi javasolt magnézium-bevitele 400 mg, 30 év feletti férfiak esetében pedig 420 mg/nap.