Nagy mennyiségben káros, kicsiben viszont szinte kötelező fogyasztani. A cink élettani hatásairól oldalakat lehetne írni, de a cink őszülés ellen is kiváló. Többek között.

Mi a cink?

“A cink (régies magyar nevén horgany) egy fémes elem, átmenetifém. Rendszáma 30, vegyjele Zn. Szobahőmérsékleten kékes színű, rideg, porítható. Egyike a legnagyobb mennyiségben használt fémeknek.Emlősökre káros, ezért cinkkel bevont edényben nem szabad élelmiszert tartani. Igen kevés cink azonban szükséges nyomelem” (Wikipédia)

A cink szerepe a szervezetben

A szervezet növekedésében a cink az egyik legfontosabb, de szerepe van a genetikai aktivitás szabályozásában, a szénhidrát-anyagcsere és a vércukorszint egyensúlyának fenntartásában. Ezek mellett számos olyan betegség van, amelynek megelőzésében vagy gyógyításában elengedhetetlen szerepe van a cinknek. Ilyenek például a pattanások, az alkoholizmus, az Alzheimer-kór, a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, a megfázás és influenza, a cukorbetegség, az epilepszia, HIV/AIDS, a terméketlenség (férfiaknál), a gyulladásos bélbetegségek, a pikkelysömör vagy az időskori szürkehályog.

A korai őszülés egyik oka a hormonzavar is lehet. A cink szabályozza a hormonok szintézisét, ezzel járul hozzá a a hormonrendszer megfelelő működéséhez. “Az egészséges spermiumok kialakulása szintén cinkhez kötött. Egyrészt direkt módon befolyásolja a képződésüket, másrészt semlegesíti az olyan nehézfémek spermiumképződésre kifejtett esetleges káros hatását, mint az ólom és a kadmium. Emellett a cink ezen nehézfémek egyéb ártalmas hatásaitól is védi a szervezetet, vagyis általános detoxikáló szerepe is van” (Webbeteg).

De ami még fontosabb, a cink őszülés ellen is kiváló, hiszen a tesztoszteron termelődését is szabályozza, amely az egyik legfőbb oka az őszülésnek és hajhullásnak. Nem csak férfiakban.

Cink őszülés ellen

A réz és a B5 vitamin mellett a cinknek is fontos szerepe van a haj színének megtartásában. Bizonyított, hogy a B6, B12 vitamin valamint vashiányos emberek hamarabb őszülnek. A réz mellett kulcsfontosságú a cink őszülés ellen.

Magas cinktartalmú ételek

A cink magas arányban megtalálható az olyan fehérjében gazdag ételekben, mint a hüvelyesek, a tojás, a tej, a húsfélék és mindenféle tengeri herkentyűk, halak. A legjobb cinkforrások (a teljesség igénye nélkül): a borjúmáj, a a spenót, spárga, zöldborsó, zab, tökmag, szezámmal, húsfélék közül a szarvashús kiemelkedő cinkforrás, de hasonlóan jó a bárányhús, a marhahús vagy a pulykahús. A tenger gyümölcsei közül a kagyló, és a rák kiemelkedő, emellett a juharszirup, a joghurt, a zab,a tönköly és a dió kiemelkedő cinkforrás.

A cink napi ajánlott mennyisége gyerekek esetében 2-8 mg között (kor függvénye!), felnőtteknél a nők és férfiak adagja is eltérő, átlagosan 8-12 mg, de mennyisége több dologtól is függ, ennek érdemes mindig utána járni.

Ahogy fentebb írtuk, a cink őszülés ellen kiváló, de a Catalase kapszula megoldás a problémára, amely ugyancsak borjúmájból kivont természetes kataláz enzimet tartalmaz. A borjúmáj az egyik legtöbb cinket is tartalmazó étel! Rendeld meg még most!

Forrás: https://catalase.hu/

catalase oszueles elleni kapszula 30db

Catalase őszülés elleni kapszula - 30db

Catalase kapszulák, őszülés ellen, új csomagolásban és új 30 darabos kiszerelésben – mostantól egy kapszulában e...

6.990,00 Ft